Säkerhetsjobb

Hem > Säkerhetsjobb

Länkar

Kamerabevakning

Läs mer »

Säkerhetsjobb

Vill du arbeta med säkerhet finns det många olika typer av jobb att välja mellan. Du kan till exempel hitta lediga jobb som väktare och säkerhetstekniker, men du kan också arbeta som brandinspektör eller inom cybersäkerhet. På den här sidan kan du läsa mer om olika säkerhetsjobb, samt hur du går tillväga för att hitta arbeten inom kategorin. Den här typen av arbete lämpar sig för dig som är noggrann, pålitlig och som gillar att arbeta med service och skydd för samhället.

Söka jobb säkerhetsbranschen

Idag finns det flera sätt du kan gå tillväga för att hitta jobb inom säkerhetsbranschen. De allra flesta väljer att använda sig av internet för att söka jobb och hitta jobb inom en bransch som intresserar som mest. Vill du hitta bra och seriösa jobb inom säkerhetsbranschen är hemsidan ledigajobb.se att rekommendera. På den här sidan kan du enkelt filtrera mellan olika orter och branscher, för att hitta det jobb som passar dig och din utbildning och erfarenhet bäst. Vissa arbetsgivare låter dig även ansöka direkt på deras egen hemsida, så att du slipper skicka in CV på mail. Nedan har vi listat några jobb inom säkerhetsbranschen som kan vara aktuella att arbeta med. 

Väktarjobb

Säkerhetssamordnare/säkerhetstekniker

Är du intresserad av att jobba som väktare? På väktarjobb.se kan du hitta lediga väktarjobb på många olika platser i Sverige. Det här jobbet passar dig som är trygg och noggrann, samtidigt som du är lugn och mycket stresstålig. Som väktare kan du bland annat arbeta som butikskontrollant för att förhindra stölder, men du kan också arbeta som stationär väktare och kontrollera säkerhetssystem eller kameror. Som ronderande väktare arbetar du vanligtvis på olika arbetsplatser, t.ex. gallerior, butiker och kontor. 

Passar den som är

Som väktare bör du vara en trygg och lugn person som är tålig och klarar av stress utan problem. Du behöver vara 18 år för att kunna bli väktare.

Utbildning

För att du ska kunna arbeta som väktare krävs det att du har gått en väktargrundutbildning. Utbildningen består av en teoretisk del och en praktik. Du kan bland annat hitta vilka alternativ av utbildningar det finns på Studentum.

Lön

Yrket har en genomsnittslön på 29 200 kronor.

Jobb säkerhetsskydd

Säkerhetssamordnare/säkerhetstekniker

Säkerhetsjobb eller säkerhetsarbete är ett mycket brett begrepp som innefattar många olika arbetsuppgifter och branscher. Vanligtvis är det ett branschområde som täcker arbeten där olyckor och brott är huvudfokus, men det kan också handla om utredningsarbeten eller räddningsarbeten. I många fall kan det även handla om yrken som polis, brandman eller väktare. Tittar vi på arbetet som säkerhetstekniker är det vanligast att arbeta på ett elteknikföretag, men variationer kan förekomma. Några vanliga arbetsuppgifter är bland annat att utbilda och ge support för olika säkerhetssystem.

Passar den som är

Som säkerhetstekniker är det viktigt att du har en social förmåga efter du kommer ha mycket kundkontakt. Du bör även ha en bra problemlösningsförmåga och ett gott färgseende.

Utbildning

Du kan hitta grundutbildning på både gymnasienivå och eftergymnasial nivå, samt komvux. Säkerhetstekniker går vanligtvis även en längre praktik som en del av utbildningen.

Lön

Genomsnittslönen för yrket ligger på 31 400 kronor.

Brandskydd jobb

Brandskyddstekniker

Som brandtekniker har du ett mycket stort ansvar. Brandtekniker arbetar nämligen med att ta fram brandteknisk projektering och upprätta ritningar och beskrivningar för att tillgodose bygglagstiftningens brandkrav. En brandtekniker hjälper även byggherrar och projektledning och fungerar som stöd för entreprenörer för att säkerställa inarbetad brandsäkerhet. Majoriteten av alla brandtekniker arbetar idag som konsulter, men det finns vissa enstaka fall där du även kan arbeta som anställd.

Passar den som är

Som brandtekniker är det viktigt att du är analytisk och att du är en duktig problemlösare. Du behöver också vara en mycket noggrann person som gillar detaljer och som kan sätta dig in i ett projekt till fullo.

Utbildning

För att du ska kunna arbeta som brandtekniker behöver du g en utbildning. Som brandingenjör ligger utbildningen på 3,5 år och avslutas med en yrkesexamen.

Lön

Genomsnittslönen för en brandtekniker ligger på 38.000 kronor.

Brandinspektör

Som brandinspektör är det du som säkerställer att det finns ett bra brandskydd. Du arbetar bland annat med att informera och motivera människor att sätta in förebyggande åtgärder som förhindrar eller minskar risken för bränder. Det är inte ovanligt att först arbeta som brandman, innan man därefter går vidare till brandinspektör. Några andra förekommande arbetsuppgifter är bland annat brandskydd i samhället, samt tillsyn och information om brandsäkerhet.

Passar den som är

Som brandinspektör är det viktigt att du kan vara analytisk, samtidigt som du är social och har en förmåga att kommunicera med många olika människor.

Utbildning

Grundutbildningen för att kunna arbeta som brandinspektör är densamma som för dig som vill arbeta som brandman. Det är då en eftergymnasieutbildning som heter Skydd mot olyckor och som pågår under två år.

Lön

Genomsnittslönen för en brandinspektör ligger på 37 100 kronor.

Cybersäkerhet jobb

Datasäkerhetsansvarig

Cybersäkerhet är ett ganska brett begrepp som kan innefatta många olika typer av arbetsuppgifter. Arbetar du som datasäkerhetsansvarig kommer du t.ex. arbeta på fler nivåer för olika organisationer. Du kommer bland annat att arbeta med att ta fram olika säkerhetslösningar för företagens olika datasystem, men du kommer också kartlägga risker, formulera mål för IT-säkerheten eller göra sårbarhetsanalyser. I vissa fall får du även skriva handböcker, instruktioner och annan viktig användarinformation.

Passar den som är

Som datasäkerhetsansvarig behöver du vara mycket noggrann. Du bör ha en analytisk förmåga och snabbt se problem innan de uppstår. Du bör även ha en viss social kompetens och gilla att utveckla nya system.

Cybersäkerhet utbildning

För att du ska kunna arbeta som datasäkerhetsansvarig eller inom IT-säkerhet krävs vanligtvis en högskoleutbildning inom området. Många väljer även att komplettera med andra utbildningar, till exempel juridik eller datasäkerhet.

Lön

Genomsnittslönen ligger på 42 800 kronor i månaden.

IT-säkerhet jobb

IT-säkerhetstekniker

Att arbeta med IT-säkerhet innebär bland annat att det är din uppgift att se till så att IT-system och tjänster är tillgängliga och trygga att använda sig av. Som IT-säkerhetsspecialist kommer du bland annat att förebygga tekniska problem, men du kommer också upptäcka och åtgärda. Här är det viktigt att du känner till verksamheten mycket väl, så att du kan skydda mot potentiella hot.

Passar den som är

Som IT-säkerhetsspecialist är det viktigt att du har en förståelse för både hårdvara och mjukvara i program och maskiner. Du behöver vara analytisk av dig och kunna sätta dig in i nya arbetsuppgifter snabbt.

Utbildning

Efter din gymnasiala utbildning behöver du ha en högskoleutbildning inom IT och dataområde. Du kan även välja civilingenjörsutbildningar med fokus på datautbildning, samt kompletterande kurser inom IT.

Lön

Yrket har en genomsnittslön på 51 200 kronor.

Skydda hemmet med en branddörr

Genom att jobba med säkerhet blir man extra medveten om det essentielle ved att fokusera på säkerhet i hemmet. Genom att installera en branddörr kan du se till att ditt hem och din familj är bra skyddat om det skulle uppstå en brand. Läs mer om branddörr och varför du bör investera i en.