Olika typer av lås

Hem > Olika typer av lås

Länkar

Kamerabevakning

Läs mer »

Olika typer av lås

Letar du efter ett riktigt bra lås till din cykel eller är det kanske ett bra grindlås du vill ha för att förhindra att barnen tar sig ut på den trafikerade vägen? Oavsett vad det är för typ av lås du behöver finns det olika lås för alla ändamål. Här kan du läsa mer om de olika typer av lås som finns på marknaden och vilka butiker som har störst sortiment.

Lås och beslag

Är du intresserad av att köpa olika typer av lås och beslag är det bäst om du väljer en butik som har ett stort sortiment inom kategorin. På så sätt blir det enklare för dig att hitta lås som kan användas till olika ändamål. Här nedan kan du läsa om sortimentet som finns hos Specialbeslag, Bygghemma och Safeteam som är välkända kedjor med brett sortiment inom lås och beslag

Specialbeslag

Specialbeslag är en butik som har specialiserat sig på både lås och beslag för olika ändamål. I deras produktsortiment kan du bland annat hitta barnsäkringslås i plast, men du kan också hitta klassiska hänglås i metall, haspar, rullås och mycket mer. Här hittar du även boxlås såväl som dörrkedjor, så att du kan skapa en så stor trygghet och säkerhet kring (eller i) din bostad som möjligt. Specialbeslag har många år i branschen och erbjuder både fysisk butik såväl som onlineshop. 

Safeteam

Safeteam är ett professionellt låsföretag som erbjuder högkvalitativa låssystem för alla typer av behov. Här hittar du både klassiska lås såväl som beslag och haspar, men också moderna elektroniska lås. Safeteam har ett licensierat avtal med trygga samarbetspartners som ASSA Abloy, Dormakaba och Gege, vilket säkerställer trygga lås med en lång livslängd. Via Safeteam kan du även beställa installation och montering av ditt nya lås, t.ex. om du vill byta lås på dörren eller garaget.

Bygghemma

Bygghemma.se är en onlinebutik som du kan vända dig till om du vill köpa högkvalitativa och moderna lås. Här hittar du både lås och kedjor för cyklar och motorcykel, men även lås som passar till grindar, källarförråd, båten eller när du kräver högsta möjliga säkerhetsklass. Företaget har även ett mycket stort och gediget utbud av elektroniska lås när du vill slippa ha koll på nycklar. Bygghemma har även fysiska butiker i bland annat Stockholm, Jönköping, Örebro, Göteborg och Lomma. 

Gammeldags lås

Det råder ingen tvekan om att låsen har utvecklats mycket sedan de allra första uppfanns. De första låsen och de äldsta konstruktionerna som man känner till idag bestod av en klinka, regel eller hasp som användes för att kunna spärra dörren. Gamla lås kunde t.ex. vara tillverkade i trä, precis som fallregellåset, men också i järn som de Gotländska draglåset var. Många gammaldags lås finns kvar än idag, men används sällan som primärt lås. Oftast är det då i kombination med ett modernt lås i hög låsklass. Ett exempel på detta är kammarlåset som blev en modernare utveckling av det tidigare fyrkantslåset.

Vill man ha den gammeldagsstilen på lås i exempelvis hemmet finns det specialiserade butiker på den äldre stilen av lås. Bland annat kan du hitta gammaldags lås hos Sekelskifte som passar till fönster och dörrar. 

Smarta dörrlås

Smarta dörrlås är ett begrepp som används för att beskriva moderna lås med elektroniska funktioner. Den här typen av lås drivs vanligtvis med hjälp av batteriet med en lång livslängd och kan kontrolleras med hjälp av både nyckel och mobiltelefon. De kan även öppnas med tagg eller med kort. Idag kan du hitta smarta lås i alla möjliga butiker som säljer elektronik. Några bra exempel är bland annat NetOnNet och Kjell & Company

Bästa smarta lås

Smarta lås är moderna och högteknologiska lås som ger en bra säkerhet. Här nedan kan du läsa om tre olika typer av smarta lås som ger dig god trygghet och som har fått bra recensioner på nätet. 

Yale Doorman Classic V2N

Yale Doorman Classic V2N är ett mycket smart lås i klass 2 som kan öppnas med både tagg, mobiltelefon eller vanlig kod. Låset är batteridrivet och passar de allra flesta dörrar, samtidigt som det klarar av nordiskt väder och är både damm- och spolsäkert. Yale Doorman Classic V2N kan kopplas till hela 10 brickor och har fått bästa kundbetyg hos Pricerunner. 

Finns att köpa hos bland annat Låskompaniet.

Glue Home Smart Lock Pro

Glue Home Smart Lock Pro är ett mycket populärt och bra val hos både Prisjakt och Larmkollen.se. Glue Home Smart Lock Pro kan öppnas med hjälp av din mobiltelefon och har en mycket hög och bra säkerhetsklass. Låset drivs med hjälp av ett batteri och om du önskar kan tillfälliga gästnycklar tillverkas. Om du vill kan du även öppna Glue Home Smart Lock Pro med en vanlig nyckel. 

Du kan köpa detta lås bland annat hos NetonNet.

Danalock V3 Scandi

Danalock V3 Scandi är ett elektroniskt lås som är enkelt och smidigt att installera och som kan öppnas med både mobiltelefon och vanlig nyckel. Danalock V3 Scandi är designad för att passa majoriteten av alla skandinaviska dörrar och har en hög säkerhetsklass. Låset drivs med hjälp av fyra stycken CR123A-batterier som har en ett års lång livslängd. 

Köp hos bland annat Kjell och Company till förmånligt pris.

Bra cykellås

När du ska välja cykellås finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Det är viktigt att du väljer ett bra cykellås som kommer hålla din cykel trygg och säker, men som också lämpar sig för ändamålet. Nedan är några punkter du kan tänka igenom innan du ska göra ditt val.

Godkänt från försäkringsbolag

Se till att du väljer ett lås som är godkänt av ditt försäkringsbolag. De flesta bolag godkänner lås som är SBSC och SSF 011 certifierade. Det ska stå på låset när du köper det om det är certifierat.

Låsklasser

Välj en låsklass som lämpar sig för just cyklar. Det bästa är en låsklass två eller tre. Se tabellen nedan på vilka låsklasser det finns och vid vilka tillfällen samt vid vilka objekt man ska använda dem. Du kan även hitta mer information på SBSC som certifierar inom brand och säkerhet. Ofta kan du hitta deras logo på produkter som blivit SBSC certifierade. 

För att du ska kunna välja det bästa låset för ditt ändamål är det viktigt att du har förståelse och kunskap om de olika låsklasser som finns. Precis som när det kommer till brandklasser finns det lås med olika “styrka”. Det innebär att vissa lås erbjuder en mycket större säkerhet än andra och lämpar sig således bättre för olika ändamål.

Olika klasser

Klass 1

Klass 1 lås är enklare i sin utformning och där det inte finns något speciellt krav på inbrottsskydd. Den här typen av lås är vanliga för att låsa skåp på gymmet eller i skolan. De kan även användas för mindre lådor som du vill låsa i hemmet.

Klass 2
Klass 2 lås lämpar sig där kravet på inbrottsskydd är lägre än kravet på att snabbt kunna utrymma. Detta är en standardklass som passar bra för cyklar, båt under 200 kg, eller för källarförråd och låsning av fönster.
Klass 3

Ett Klass 3 lås används när kravet på skydd är viktigare än att snabbt kunna utrymma. Klass 3 är lämplig för utomhusförråd eller källarförråd, men kan också användas för att låsa fast båtar, motorcyklar eller annan egendom där försäkringsbolag kräver “godkänt lås”.

Klass 4

Har du höga krav på inbrottsskydd är ett klass 4 lås lämpligt. Denna låsklass används när det finns förhöjda krav på bra inbrottsskydd.  Klass 4 används flitigt för att låsa portar och dörrar, men kan också användas till stora järnvägsvagnar såväl som containers eller långtradare.

Klass 5

Låsklass 5 är den absolut högsta låsklass som finns idag. Den här typen av lås används främst på objekt och egendom där det förekommer en mycket hög stöldbenägenhet. De kan också användas där inbrott kunnat genomföras trots låsklass 3–4.

Låstyp

Välj rätt låstyp. Några som lämpar sig för cyklar är bland annat bygellås, ramlås, kättinglås och vajerlås.

Bygellås

 • Lätta lås att bära med sig
 • Kan finnas fästen med att sätta fast på cykeln
 • Robusta och svåra att bryta loss

Ramlås

 • Skruvas fast i ramen på cykeln
 • Väger inte så mycket
 • Finns med på standardcyklar

Kättinglås

 • Kedja som är beklädd i textil
 • Väger ganska mycket
 • Svära att bryta loss med verktyg
 • Kan användas till mopeder med

Vajerlås

 • Kan användas som komplement till ramlås
 • Väger inte mycket och lätta att bära med
 • Bör ses som ett komplement som lås

Bra lås till cykel

ABUS Varedo

ABUS Varedo är ett bra lås för cykel för dig som söker ett säkert och tryggt bygellås. ABUS Varedo är en av de mest sålda cykellåsen i Sverige är har en låsklass som är godkänd av försäkringsbolagen. ABUS Varedo ligger också bra till när det kommer till pris och är således ett självklart val för att som vill trygga cykeln. Det finns bland att att köpas hos Kronan

Abus Amparo 485

Abus Amparo 485 lämpar sig för dig som vill ha ett bra ramlås som har vunnit ett flertal tester och som är utmärkt att använda till din cykel. Abus Amparo 485 har fått många bra recensioner och omdömen från tidigare konsumenter och är ett billigt och bra alternativ. Dock är Abus Amparo 485 inte den högsta låsklassen och bör således kompletteras. En bra hemsida att handla detta lås på är hos Cykelkraft.

Kryptonite Evolution Series 4

Kryptonite Evolution Series 4 är en av de säkraste cykellås som finns på marknaden och finns hos Clas Ohlson. Kryptonite Evolution Series 4 har vunnit flera bäst i test och har utsetts till bästa cykellås av Testfakta. I samband med ditt köp får du med dig ett fäste som du kan använda till ramen. 

Läs mer om säkerhet på sidor om barnsäkra hemmet och kamerabevakning. Du kan även läsa mer om brandsäkerhet i hemmet och vilka yrken det finns inom säkerhetsjobb.