Vad är en branddörr?

Hem > Branddörr

Länkar

Kamerabevakning

Läs mer »

Vad är en branddörr?

En branddörr är en viktig säkerhetsåtgärd för att skydda byggnader och dess invånare från brand. Dessa dörrar är tillverkade av speciella material och har designats för att klara av höga temperaturer under en brand. De är också utrustade med olika mekanismer för att hålla rök och lågor borta från andra delar av byggnaden.

Varför behöver du en?

En brand kan bryta ut när som helst och var som helst. Det kan vara en elektrisk kortslutning, ett olyckligt köksolycka eller något så enkelt som ett glömt ljus. Oavsett orsaken kan en brand snabbt sprida sig och orsaka omfattande skador. Här kommer branddörrar in i bilden. De är utformade för att förhindra eller åtminstone fördröja spridningen av eld och rök, vilket ger människor mer tid att evakuera och räddningstjänsten mer tid att komma till platsen.

Hur fungerar den?

En branddörr fungerar genom att skapa en barriär mot eld och rök. Den är tillverkad av brandbeständiga material som stål och är fylld med en brandisolerande brandskiva. När det blir varmt, sväller denna skiva och hjälper till att försegla dörren, vilket förhindrar att eld och rök passerar genom den. Dessutom är branddörrar utrustade med speciella tätningar som expanderar vid höga temperaturer, vilket hjälper till att försegla dörröppningen och förhindra spridning av rök och lågor.

Certifierade branddörrar

Det finns olika typer av branddörrar tillgängliga på marknaden, men de mest pålitliga är de som är certifierade. Certifierade branddörrar har testats och godkänts av erkända testinstitut för att uppfylla specifika brandsäkerhetsstandarder.

De är klassificerade enligt hur länge de kan motstå eld och rök. Till exempel, en branddörr i klass EI30 kan motstå eld och rök i 30 minuter, medan en i klass EI60 kan göra det i 60 minuter. Vill du certifiera din produkt för brand? Besök SBSC.

Var kan man köpa branddörrar?

Oavsett om du är på jakt efter en vanlig branddörr till ditt hem eller en brandklassad dörr till garaget så finns det många företag som säljer detta, både online och i fysiska butiker. När du väljer var du ska köpa dina branddörrar, är det viktigt att du gör din forskning och väljer ett företag som är känt för sin kvalitet och tillförlitlighet. Du bör också se till att de erbjuder installationstjänster, eftersom korrekt installation är avgörande för att en branddörr ska fungera effektivt.

Skånefabriken

Skånefabriken är ett företag som är engagerat i att leverera säkerhetslösningar för byggnader, inklusive innovativa branddörrar med unik design. Deras branddörrar är utformade för att skydda mot brand och dödliga brandgaser, vilket gör dem till en viktig del av varje byggnads brandskyddssystem.

De strävar efter att vara en totalleverantör inom avstängningar och erbjuder säkra, estetiska och inbrottssäkra branddörrar. De har ett nära samarbete med SISAF, som har över 30 års erfarenhet inom branschen och designar, utvecklar och producerar branddörrar med unik design och säkerhetstänk.

Teckentrup

Teckentrup är ett företag som specialiserar sig på att tillverka säkerhetsdörrar, inklusive brandklassade ståldörrar. Deras branddörrar är utformade för att ge extra tid vid en brand, vilket kan vara avgörande för säkerheten. Teckentrups branddörrar används i flerbostadshus, industriella miljöer, handelsplatser och offentliga utrymmen.

Deras branddörrar finns i flera olika utföranden, inklusive varmförzinkade och pulverlackerade modeller, med rostfritt utförande som ett tillval. De erbjuder också flera olika fönstervarianter för att uppnå en estetiskt tilltalande lösning.

Fördelar med branddörr

Skräddarsydda branddörrar

En av de stora fördelarna med moderna branddörrar är att de kan skräddarsys enligt dina specifika behov och önskemål. Du kan välja storlek, färg, extra lås, dörrstängare, motorlås eller kanalisering och karmöverföring.

Detta innebär att du kan få en branddörr som inte bara ger utmärkt brandskydd, utan också passar perfekt med din byggnads estetik.

Investering

Att installera branddörrar i din byggnad är en investering i säkerhet och trygghet. Det är sant att de kan vara dyrare än vanliga dörrar, men de erbjuder en nivå av skydd som vanliga dörrar helt enkelt inte kan matcha.

Dessutom kan kostnaden för att ersätta eller reparera skador orsakade av en brand vara mycket högre än kostnaden för att installera branddörrar från början.

Försäkring

En annan fördel med att installera branddörrar är att det kan påverka din byggnadsförsäkring. Många försäkringsbolag erbjuder lägre premier för byggnader som har lämpliga brandsäkerhetsåtgärder på plats, som branddörrar.

Detta kan hjälpa till att kompensera för kostnaden för att installera dörrarna. En förklaring om hur man begränsar branden med godkänd branddörr på bästa sätt finns hos if skadeförsäkring.

Byggregler

I många länder, inklusive Sverige, är det obligatoriskt enligt byggreglerna att installera branddörrar i vissa typer av byggnader, särskilt de som är avsedda för offentligt bruk, som skolor, sjukhus och kontorsbyggnader.

Att följa dessa regler är inte bara en fråga om laglig efterlevnad, utan också en fråga om att ta ansvar för säkerheten för de människor som använder byggnaden.

Fastighetsvärde

Slutligen kan installation av branddörrar öka värdet på din fastighet. De kan ses som en uppgradering av fastigheten, vilket kan göra den mer attraktiv för potentiella köpare eller hyresgäster. Dessutom kan de bidra till att skydda din investering genom att minska risken för brandskador.

Vanliga frågor

Kan man montera en ny branddörr i en gammal karm?

Detta kan vara möjligt, men det är viktigt att konsultera med en expert för att säkerställa att den gamla karmen fortfarande uppfyller brandsäkerhetskraven.

Hur vet man att det är en branddörr?

Branddörrar är vanligtvis märkta och certifierade. Se efter specifika märkningar, som “Brandklassad” eller “EI30,” vilket indikerar dess brandmotståndsförmåga. Det kan också finnas tillverkningsinformation och certifikat på dörren eller dess ram.

När behövs en branddörr?

Branddörrar behövs vanligtvis i områden där brandrisken är hög, som trapphus, korridorer och utrymningsvägar. De är också nödvändiga i byggnader med flera våningar för att förhindra brandens spridning.

Hur skyddar en branddörr?

Branddörrar fungerar som passiva brandskydd genom att förhindra brandens spridning och ge människor tid att fly. De är konstruerade för att motstå höga temperaturer under en specificerad tid, vilket ger en säker utrymningsväg.

Kan man ha en branddörr inomhus?

Ja, branddörrar kan användas inomhus för att skapa brandbarriärer och skydda särskilda områden, som kök eller teknikrum. Deras användning beror på byggnadens struktur och riskfaktorer.

När får en branddörr stå öppen?

Branddörrar bör normalt sett vara stängda för att effektivt hindra brandens spridning. I nödsituationer kan vissa branddörrar ha mekanismer för att tillfälligt hålla dem öppna men övervakas ofta av brandsäkerhetsregler.